subota, 4. prosinca 2010.

Dr Luka Kovach u HK

Ne, Dr Luka Kovach nije bio u HK. On je naime samo izmisljeni lik. Ali, lik koji je izmisljen za potrebe serijala koji se bavi djelatnicima i pacijentima hitne sluzbe te je kao takav idealan naslov i najava teksta koji slijedi ili kako bi rekli neki sljedeceg teksta.

Da-kle ili Ne-kle subota je navecer bila, zavrsismo sa poslovima te je trebalo uslijediti lagano vecernje opustanje uz finu papicu sa casom necega i naravno "televizijom" (necemo bas previse direktno, ipak ovo citaju neciji roditelji).

Cak sam za ovu vecer smislio i novo jelo. Kad velim izmislio, naravno, lazem. Nisam uopce izmislio, nego sam samo malo promijenio vec postojeci recept za ono kaj Englezici zovu Fish Pie. I to je istina, kao i sve drugo osim onoga sto nije. Ta se pita (nema veze sa nasim poimanjem pite) radi tako da se u vatrostalnu zdijelu poreda recimo riba, a moze i neka druga zivotinja i to po mogucnosti sa nogama, zatim se prelije umakom radi socnosti (ili se sprema u umaku kao Bolognese) i prekrije pire krumpirom, zapece u pecnici i super.

Moja je kombinacija bila pileca, sa umakom od sira na bazi vrhnja, malo spinateka i jajcima (recept na dnu price).

I tako radeci ja tu pitu, vec pri kraju odvalim nozem po mrkvi, kad ono bol. Kako mrkva boli, majku joj pojedem? A ono nije mrkva nego moj prst. Uh, al sam se grohotom nasmijao. NE. Nakon nekoliko neuspjelih pokusaja znacajnijeg zaustavljanja krvi bez icije pomoci, ipak je odluceno da je najbolje uputiti se u ER iliti hitnu sluzbu nek doktor Lukica pomogne.

I kak to izgleda tu kod Kineza pitate se? Evo ovak:

Udjes u hitnu i odmah na salter za prijavu. $100 HK, pet minuta i mozes dalje. Ondak te pozove sestra na trijazu, lijepo te pregleda, ljubazno poprica s tobom, ocisti ti ranu, pikne anitetanus (i to sa isprikom zbog bolova ?!) i posalje na cekanje. S obzirom da odsjecanje nokta nije pri vrhu trijaznih prioriteta, cekanje traje 30ak min. Doktor, nazovimo ga Lee, pregleda prstic i veli da nije nis ozbiljno, "Sestra bu previla i mam bute boljse" veli on na tecnom zagorskom. Ondak dojde ljubazna sestra, ocisti ranu nekom tekucinom, fino previje prstic i da mu pusu. Da, ok, nije dala pusu. Tko prica ovu pricu, ja il vi? Nego - jos dvije minuta cekanja i ista sestra donosi bolovanje i otpusno pismo te objasnjava daljnji tijek dogadjanja i ISPRICAVA se kaj bolnica ne radi nedjeljom pa ne mrem tam obavit previjanje. Halo? Di su kamere?

Sva daljnja previjanja obavljal sam u drzavnim klinikama. U stvari su to dislocirani dijelovi iste bolnice koliko sam shvatil jerbo sam u bolnici dobil popis 4 mjesta gdje mogu obavit kaj trebam. Mislim da cijeli HK ipak ima vise od 4 takve klinike. Uglavnom, placal sam to $17 HK (oko 12 kuna) po komadu i nemrem bit zadovoljniji (osim mozda da se uopce nisam porezal). Cekanja nije bilo previse, ljudi ljubazni. Da bi rec rekel. Doduse, nema zgodnih doktora i sestri, ali ne mres imat sve.

Eh, da...u medjuvremenu sam ostal bez glasa. Tako da sam konacno i ja upoznal Dr. Chrisa koji lijeci sada sve Hrvate u HK. Dobio sam antibiotike i jos tri vrste tableta pa sad opet pjevam arije iz svih opera. I tu jedna zanimljivost: kad ovdje daju tablete vele da se piju, u mom slucaju, 4 dnevno u razmaku od 4 sata. Ako ste iole dobri u matematici to znaci da se navecer ne uzimaju. Sto kod nas nikako nemre proci (koliko se sjecam uzimanja antibiotika u HR).

Eto toliko ovak na brzinu od mene. Ovo je bilo naporno. Ulozio sam svih svojih devet prstiju u ovo.

A sad obecani recept:


Za ovo jelo vam treba:

- x kg pilecih prsa ovisno koliko vas ima i koliko ste gladni
- y kg krumpira za pire
- m kg mrkvice
- n kg luka
- 3 dcl vrhnja za kuhanje ili vise
- tri sake spinata
- tri jaja
- g dkg naribanog sira
- sol, papar, malo ulja ili putra ili cega vec za pire

Pileca prsa izrezite na ficleke i kratko poprzite na tavi da ih uhvati zlatna zutica. Izvadite na tanjur i u istoj tavi poprzite luk i mrkvicu (vazna napomena ovdje: mrkva je narancasta, prsti nisu. dok rezete mrkvu nemojte slucajno zamijeniti svoj prst za mrkvu kao sto sam ja napravio jer bute zavrsili na hitnoj, gdje buju vam ranu ispirali sa necim kaj pece i onda bute imali prst zamotan ko batrljak). Zalijte vrhnjem i kad zakuha ubacite naribanog sira. Maknite sa vatre i umijesajte dok se sir ne rastopi. Prelijte preko piletine. Sljedeci red je uvenuli spinat kojeg ste namjerno povenuli na pari iznad krumpira koji se kuhal za pire. Slijedi red kuhanih jaja narezanih na ploske ili kriske (isto se kuhalo skup sa krumpirom) i na kraju pire. Pecnica 20ak min do zlatno zutog. Vilica, noz, pivo.

P.S.

nravno mi smo ovu veceru pojeli drugi dan za rucak. Bila je krvavo dobra.

Nema komentara:

Objavi komentar