petak, 21. veljače 2014.

radovi u stanu

Evo nekaj kaj se kiselilo na kompu desetak dana prije objave:

Mijenjanje prozora


Pozdrav svima

Kao i inace proslo je preko nekoliko vremena od zadnjeg unosa teksta. Ovaj outa ne bum zavaraval niti vas niti sebe da ce od sada to biti redovito. Nece. Biti ce kad bude, ako bude. A ako ne bude, onda nece. Biti.

Trenutno sjedim za kompom, na samom cosku naseg blagovaonskog stola. Ostatak je stola natrpan stvarima iz raznih kutova naseg stana, jerbo sam morao rascistiti vecinu kutova za majstore koji nam mijenjanju prozore. Kako i zasto se prozori mijenjaju je prica koja slijedi.
Pocnimo sa zasto. Odgovor je prilicno jednostavan. Stari su prozori bili bas to. Stari. Jako stari. Celicni okviri koje je korozija natukla k’o Mike Tyson u najboljim danima sa celicnim resetkama u nista boljem stanju. U tim i takvim okvirima bilo je umetnuto prozorsko staklo. Nisu to one “fancy” zapadnjacke varijante sa dva komada stakla i zrakom izmedju za bolju izolaciju. Bio je to jedan komad obicnog tankog stakla. Kao da je netko razrezao, rasirio  i umetnuo casu u prozor. Jeftinu, tanku, osjetljivu casu iz recimo Lidla, Getro-a ili mozda “Sve za  5 kuna” ducana orijentiranih na nisku cijenu bez ikakvog razmatranja kvalitete. Treba se priznati da iako su bili tanki barem nisu dihtali kak treba, pa smo imali jedinstvenu priliku osjecati prirodu u nasem stanu. Bili smo kak se veli jedno s prirodom. Iako to zvuci hipijesvski, veganski zabavno, osjecaj je sasvim drugaciji kad priroda odluci sniziti termostat na friskih 5-7 stupnjeva. Pingvini, arkticke lisice, znamo kako vam je.
Tako smo mi jos lani dosli na ideju da pitamo gazdu ne bi li on mozda promijenio te prozore za nesto iz 20-og, ako ne mozda i 21-og stoljeca. Na prvi upit, prije godinu i nesto, odgovor je bio da moze nacelno, ali to traje, treba biti doma, ovo i ono. Tema je zamrla pod teretom svakodnevice do pocetka sijecnja ove godine, kada smo, na napomenu gazdi da je to nesto o cemo bi mogli opet otvoriti razgovore, dobili odgovor da bu netko dosel izmjeriti prozore vec za tri do cetiri dana. Bez jebemti, kak se veli. I bi tako.
Nakon izmjere koja se desila u prvoj polovici sijecnja, pocela je trka, sa gazdine, ne i nase strane, da se sa izmjenom prozora pocne prije kineske Nove Godine, iako nama nije bilo presudno da se to obavi cim prije. To nam je uzrokovalo i male problem, ili mozda i nije, jerboa smo htjeli pobjeci iz HK na par dana, ali kako nitko nije mogao sa sigunoscu reci kada ce radovi poceti nismo mogli nista rezervirati, pa smo zbog velikog rasta cijena  od toga i odustali. Bio je to, kak Englezi vele, prikriveni blagoslov, jer se istovremeno u Aninom neznanju pripremao dolazak njenog brata Ante bas u vrijeme kada smo mislili otici iz HK.
No, sve je na kraju ispalo sa time u redu. Anino je iznenadjenje upalilo, i promjene se na prozorima pocele. Potrefilo se da je prvi dan radova bas bila jedna moja radna subota, pa je Ana ostala sama sa radnicima doma. Svojim blagim temperamentom i poznatom tolerancijom na glupost, fino ih je upozorila na sitne nedostatke i greske u moetodologiji rada. Sada vidim da su opaske bile djelotvorne jer iste greske ponovili nisu. U prvom su navratu promijenili tri manja prozora u kupaoni i kuhinji, ostavivsi ostalo za neki kasniji, ispostavilo se danasnji, dan.
Kako im je Nova Godina prosla, tako se ubrzo dogovorio termin za nastavak radova. Trebao je to biti vikend koji nam slijedi, dakle sutra 15/2 i prekosutra 16/2. Medjutim, vremenska je prognoza najavljivala kisu nakon tjedan dana smrzotine pa su radovi odgodjeni za nepoznati datum u buducnosti. Jas am danas na Valentinovo ostao kuci da docekam covjeka koji ce nam konacno, nakon dva mjeseca cekanja, popraviti pecnicu.
9 je sati ujuto i ja, u pidzami, sjedim sa salicom kave za kompom i citam hrvatske novine. Telefon zvoni, gazda zove  da bi me obavijestio da su se gospoda Mijenjaci prozora, predomislila i dosla pred vrata. Nenajavljeni, ne znajuci da sam ja doma. Mogli su poljubiti vrata jerboa bi pod normalnim okolnostima ja bio na poslu, 50 km daleko od kuce i bez ikakve mogucnosti da sa posla izadjem.
I tako su, sada, ovdje u stanu. Rade veliku buku svojim fleksericama kojima pile celicne resetke sa prozora. Namjestaja ima po cijelom stanu, uglavnom na mjestima i u pozicijama u kojima ne bi trebali biti. Srecom cijeli je pod svugdje zasticen i pokriven, zahvaljujuci, vjerujem, Aninim opaskama iz prvog dijela operacije. Ja sjedim, jos uvijek u podzami, sa drugom salicom kave na malom cosku stola pretrpanog stvarima i cekam da vrijeme prodje. Srecom, temperature se vani popela na 9 (devet) stupnjeva pa mi nije tak strasno hladno. Mislim, plavi prsti su ok, ne? Tek kad pocrne je frka. Imam jos fore.

Eh, da. Objava ovog teksta mozda ne bude bas odmah danas (Valentinovo) jerbo se WIFI izgleda iskljucil, a uskoro bu i komp. Imajte raumijevanja.

Nema komentara:

Objavi komentar