petak, 19. srpnja 2013.

prvih par dana Amerike

Amerika

Vec nam je treci dan u Americi, a kao da smo prekjucer krenuli. Vrijeme leti kad se covljek deblja.

Prvi dan na Redondo plazi
Od kako smo sletili u L.A. uglavnom nismo stali sa vozikanjem, slikanjem i fotkanjem. Amy, nasa domacica ovog dijela putovanja i nasa prijateljica iz Hong Konga, docekala nas je na aerodromu sa svojom slatko - starom mamom, koja ne prica engleski, i Nathanom, Amyinim deckom i takodjer nasim frendom iz HK-a, koji je ovdje na godisnjem/sluzbenom putovanju.

Redondo plaza s druge strane
Sa aerodroma smo krenuli odmah u razgledavanje dijelova LA-a koji su relativno blizu aerodroma jerbo su guzve na cestama bile prevelike za voznju do Amyine kuce.

Provezli su nas tako prvi dan do plaza Redondo i Hermosa. Obje su pjescane plaze, kilometrima dugacke i podosta siroke sa setnicom koja se proteze cijelom duzinom te glavnim "podijem" na kojem se nalaze restorani i eventualni zabavni sadrzaji. Vrijeme je od prvog dana savrseno sa plavim nebom, suncem te bez ijednog oblacka na nebu. Iznenadjujuca je jedino temperatura koja dosta oscilira te je navecer uz obalu dosta frisko.

biciklijada po Venice plazi
Santa Monica plaza
Drugog dana na rasporedu su bile plaze Santa Monica i Venice te Beverly Hills (kroz koji smo se samo provezli) te Hollywood. Plaza u Santa Monici je slicna plazama koje smo vidjeli prvog dana. Glavne razlike su da uz plazu ima puno vise sadrzaja, setnica je puno veca i ima rekreacijsku zonu te na "podiju" ima i mali zabavni park iliti luna park. Venice beach se jednostavno nastavlja na Santa Monica plazom i obje smo prosli dosta jednostavno i brzo jerbo smo si iznajmili bicikle (4 bicikla, 35 dolara za cijeli dan - specijalna ponuda na Groupon-u) sto je bilo dosta zabavno. Venice beach je, izmedju ostalog, poznata  i po dijelu koji se naziva "Muscle beach" iliti Plaza misica gdje je svojevremeno Arnold Schwarzeneger pumpal svoje miske. Ukratko, to je teretana na otvorenom. Kad smo mi prolazili onuda, bila su samo dva bildera od kojih je jedan bio u zrelim godinama.

Sljedeci na tapeti bio je Beverly Hills kroz koji smo se samo provezli jer je bilo jasno kao dan da si shopping tamo ne mozemo priustiti, niti ima nesto kaj nismo vidjeli u Hong Kongu pa smo produzili za Holywood. Tu smo si malo poslikali zvijezde na podu te otiske dlanova i stopala ispred "Chinese Theater" te se uputili do brda slikat ispod znaka "Hollywood". Tamo smo ispucali preko nekoliko fotki i zavrsili  za taj dan.

poznata ulica u Beverly Hills
zemlja bogatih - Newport Beach, Balboa Island
zalazak sunca, Laguna Beach
Srijedu smo proveli vozikajuci se po Kaliforniji prema San Diegu koji se nalazi juznije od LA-a. Prva stanica je bio Balboa otok kod Newport Beach-a. Ne znam zasto ga zovu otok kad je u stvari poluotok, ali je vise nego jako lijepo. Razlog ljepote je prekrasno vrijeme, ali i prekrasne kuce od kojih vecina ima i svoj camac ili brod zavezan u marini, neki drito ispred kuce. Zemlja je to bogatuna, sto se vidi i po voznom parku. Nakon setnje po tom krasnom poluotocicu bogatih, krenuli smo dalje i stali u Corona del Mar gdje smo si pogledali jos malo kuca vrlo bogatih ljudi. Malo smo mastali tko bi si kupil koju kucu da osvojimo jackpot na lotu i slicno. Nismo dugo sanjali jerbo smo ubrzo nastavili dalje. Sljedeca je stanica bila Del Mar gdje smo jos uvijek bili u drustvu imucnih Amera, ali tu nismo gledali kuce nego smo stali gricnut nekaj i popiti kavicu. Bas smo naletili na dan otvorenja sezone utrka konja pa su svi bogatuni bili bas furt zbigecani. Muski u ljetnim odijelima, zene u haljama i sesirima. Opet, ko iz filmova. Sljedeca stanica na mini turneji je bilo mjesto koje se zove Torrey Pines. Tu se odrzavao jedan od najvecih  juniorskih golf turnira u svijetu i tu smo ostavili Nathana jerbo je, kao bivsi golfer, otvorio firmu za nalazenje talenata za americka sveucilista. Nas troje smo nastavili dalje i stali u La Jolla (cita se La Hoya) Beach. I ovo je vise obala nego plaza jer je kilometrima dugacko, ali za razliku od prijasnjih nije pjescano nego stjenovita plaza. I tu smo malo protegli noge i ispucali par fotki te nastavili dalje. Uskoro smo stigli i do zadnje stanice turneje - San Diego. Tu smo nasli mjesto koje se zove Seaport Village i bas je stvoreno za turiste. Cijeli niz restorana i ducana sa dugackom setnicom. U neposrednoj je blizini bila i luka za brodove americke ratne mornarice pa smo vidjeli i nekoliko nosaca aviona sto je bilo dost zanimljivo, ali i nismo mogli fotkat kak treba jer su bili ili predaleko ili preblizu.
kusanje evina, Malibu Wines, Malibu

Na putu nazad smo pokupili Nathana i produzili do Laguna Beach-a. Tu smo se smjestili na krov jednog malog hotela i fokusirali se na pice i gledanje zalaska sunca. Isprobavali smo americansko pivo koje moram priznati nije bilo bas nekaj. Probali smo neko pivce sa koricom narance i nekim zacinima (razocaravajuce, nema bas nikakvog okusa), pa neko tahicansko pivo koje nit smrdi nit mirise i na kraju meksicku konkurenciju Coroni i to je jedino kaj je valjalo. Moram reci da je bilo bas prekrasno, iako je temperatura prilicno pala zajedno sa suncem pa je bilo malo frisko.

okolica Malibu-a
Cetvrak smo iskoristili za posjet Malibuu. Taj je pak dio poznat izmedju ostalog i po vinogradima. Prva stanica nam je i bilo imanje koje se bavi proizvodnjom vina, pa smo stali na kusanje istih. Nakon toga stali smo kod jednog vidikovca, divili se jos jednom nizu bogatih kuca i uzivali u prekrasnom vremenu. Za rucak smo stali u Malibu Cafe i to je bilo pravo otkrice. Cijelo imanje pretvoreno u restoran sa terasom koja je hladjena vodenom maglicom, livadom po kojoj su rastrkani stolovi sa ugodnim klupama, jezerom itd. Nakon vrlo ugodnog rucka, jos smo se malo vozikali i slikavali po okolnim plazama pa se uputili do Santa Monice, ali ovaj put ne plaze nego "centra" sa shoppingom, restoranima, setnicom itd. Tu smo docekali jos jedan zalazak sunca pa se uputili prema doma.

Malibu Cafe, Malibu
Sada je petak i ovo pisem u autu na putu prema Las Vegasu. Malo prije smo zavrsili kineski dorucak (Dim Sum) sa Amynim roditeljima i nestrpljivo iscekujemo sljedeci dio nase americke turneje i nadam se barem malo srece u casinu da povratimo malo para sto cemo i vec jesmo potrosili. KAd ovaj tekst bude objavljen vec cemo biti u hotelu i u pripremi za izlazak u grad grijeha u kojem je trenutno 41 stupanj. Srecom nocu temperatura padne na ugodnih 30.

Toliko za sada i vidimo se za para dana kad stignemo u Portland.

Santa Monica u suton

Zalazak sunca, Santa Monica

Jedan od otisaka u Hollywood-u

Nema komentara:

Objavi komentar